ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

ШКОЛИЦА НАШЕ ШКОЛЕ 

Када се упутите Лозничким путем мислећи да вас води једино обронцима питоме Јелице наићићете на призор који, можда, нисте очекивали у скрајнутом делу града. Срешћете пријатне људе, самостишане у својој отмености, складно саграђене куће како се шепуре у лепо уређеним двориштима, али и модерно изграђене пословне објекте. Пратећи даље елегантно вијугање пута доћи ћете до средишта саме Лознице, места које је жила куцавица већ читаво столеће за многе генерацијске нараштаје - до Лозничке школе.

Издигла се на сунчаној заравни упретена између мирисних стабала кестена, старих храстова и зелених борова. Око ње се разастрло широко двориште украшено зеленом потком свеже траве и разнобојног цвећа. Стоји тако горда, изван времена, догађаја, људи...и тихо прича неку своју дугу неиспричану причу.

Шапуће о времену упамћеном по тешким искушењима, а онда звонким, раздраганим гласом, о   оном другом, лепшем, које је обележено полетношћу, надом и сваким бољитком. Сећа се како су се смењивале генерације, али и учитељи. Са нескривеним поносом прича како је описменила у својим недрима бројне докторе наука, лекара, професора, занатлија, земљорадника и врхунских стручњака у различитим областима. А онда мало застане, загледа се негде у даљину и са сетом у гласу почне причу о сваком учитељу који је дочекивао и испраћао генерације својих ђака. Открива нам ону њихову нада у срцу, али и скривену стрепњу да неће заборавити ниједну животну поуку, брижљиво бирану, намењену да их као светиљка води кроз дуг и тежак период одрастања.

Тако она прича занесена својом најсветијом мисијом, шири руке да дочека нове генерације. За ту прилику је оденула ново рухо, простране учионице, богату библиотеку, савремено грејање, рачунаре и све што носи ново доба.

Да се на љубав само љубављу одговара потврђују и најмлађе генерације предшколаца. Заједно уз своје старије другове жељно ишчекују да се и пред њима отворе врата раскошне ризнице знања и сваке оплемењене радости коју само школа може да пружи.

Лозничка школа улази у своје друго столеће као осведочени лучоноша знања а њена прича и даље остаје неиспричана, траје и трајаће...

Учитељица   - Драгана Фораи

 

IMG 3378

IMG 3368

 

ФОТОГРАФИЈЕ

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.