ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

 

         слике са књижевне вечери

Представљање свог првог и одмах награђеног романа  „Студен камен“ Јелена Драмићанин доживела је тамо где је желела- у својој основној школи.

       У четвртак, 28. новембра у Основној школи „Филип Филиповић“ представљен је роман наше некадашње ученице, сада професора књижевности у Медицинскиј школи у Чачку. Позни јесењи дани јесу право време за читање и књижевно дружење.То се потврдило и те новембарске вечери када су нашу велику канцеларију испунили љубитељи књиге и Јеленини пријатељи и колеге. Програм је водила Оливера Лабудовић, професор српског језика у нашој школи, Јеленин разредни старешина што је овом сусрету дало посебну драж. Било је дирљиво чути искрене и топле речи којима је Јелена Драмићанин наградила не само своју омиљену професорку и разредну, већ и све нас, њене колеге и саборце за лепу писану реч.

     О роману „Студен камен“ поред Оливере Лабудовић и саме ауторке говорила је и Јована Топаловић, такође професор српског језика у нашој школи. Јована је истакла све вредности ове необичне књиге- универзалност теме, посебну структуру, измаштане ликове, богатство језика, свевременску поруку. Највише се задржала на симболици камена, студен- камана:  стаменост, постојаност, сигурност, чистота, пробудивши тако у нама не само читалачку радозналост, већ и оно искуствено задовољство због блискости са овим архетипским мотивом. И наравно, охрабрила нас да заронимо у ову књигу као у нешто свима нама познато на овим просторима, на „брдовитом Балкану“.

      Наводимо и два кратка осврта наших младих колега:

   „На представљању првог романа Јелене Драмићанин могли смо чути од водитеља програма и саме ауторке који су мотиви и узори за настанак њеног првенца. Јелена посебно истиче улогу учитеља и наставника у основној школи као изразито хетерогеној средини и најбурнијем периоду одрастања. То свакако нама наставницима даје додатне мотиве и сатисфакцију за бављење овим тешким и одговорним послом.“ (Александар Делић, проф. географије)

    „Изузетно вече. Презентацијом романа успели су да заголицају машту и наведу нас да га прочитамо сигурни унапред да ћемо у читању уживати.“ (Дејан Ђелић, проф. грађанског у нашој школи, информатичар по струци)

     И на крају, излагања су била садржајна и непосредна, праћена ненаметљивом музиком нашег ученика Милана Рољевића, публика благонаклона и истински заинтересована, речју- успешно. Нека се Јелена надахне нашим добрим жељама и нека јој и будући романи буду успешни.

                                                                                                                                   Милица Станојчић, проф.

Другог дана обележавања Дечје недеље, ученици 4. разреда и њихове учитељице организовали су дружење са предшколцима из ПУ ''Моје детињство'' - ''Мали капетан''.

Након позоришне представе ''Моје дете је најбоље'', ученици су заједно са предшколцима учествовали у радионици ''Рука пријатељства''. 

Циљ дружења је да се код ученика развије одговорност и другарство према млађима, а код предшколаца моторика и социјализација.

 

слике са дешавања..

У издвojeнoм oдeљeњу Oснoвнe шкoлe “Филип Филипoвић” у Лoзници, у oквиру “Лeтњих дaнa културe”, oбeлeжeн je Meђунaрoдни дaн млaдих. Шкoлa je oвoм приликoм угoстилa дeцу кoja су учeствoвaлa у рaдиoници пoд нaзивoм “Пиши, читaj, уживaj”. Рaдиoницa je рeaлизoвaнa крoз вишe aктивнoсти oд кojих су нeкe: рaзгoвoр сa Aнaстaсиjoм Рoгaнoвић (учeницoм OШ “Филип Филипoвић” кoja je нaписaлa двa рoмaнa), гoвoрнa вeжбa Причa пo сликaмa, писaњe причe нa тeму Луткa je дoживeлa, рeшaвaњe зaгoнeтки и другe. 

Дaн je прoтeкao у игри и дружeњу.

Фотографије можете видети овде.

У петак, 15. 5 2015. године у Музеју града одржан је јавни час “Дневник без оцена”, што је и истоимени назив романа Анастасије Рогановић, ученице 8. разреда ОШ “Филип Филиповић”.

Програм су водиле ученице ОШ “Филип Филиповић” Јована Воштић, Катарина Пантовић и Ана Милуновић, уз музичку пратњу на гитарама Ивана Рогановића и Вељка Мићовића. На часу су учествовали ученици 4. и 5. разреда који су читали одломке Анастасијиног романа, након чега су разговарали о различитим темама у вези са њеном књигом.

Фотографије можете видети овде.

У суботу, 15. 3. 2013. године у нашој школи одржан је ''Чаробни дан'' за све предшколце са територије града Чачка.

Сви запослени у школи су се потрудили да ово буде незаборавно дружење за предшколце, њихово упознавање са разним предметима које ће учити у основној школи.

Опширније: Чаробни дан

У уторак, 26. 2. 2013. у ОШ ''Филип Филиповић'', одржано је поетско вече Десанки у част''Чуј, рећи ћу ти своју тајну''

У програму су учествовали ученици од петог до осмог разреда уз подршку својих наставника Милице Станојчић, проф. српског језика и Зоре Милосављевић, проф. ТИО 

Вече је протекло у пријатној атмосфери уз Десанкине стихове.

Фотографије можете видети овде.

За школску славу, ученици су извели приредбу уз рецитал, хор и фолклор, и тиме су показали свој изванредан таленат. Достојанствено, свечано и отмено приредили су професорима и ученицима своје школе пријатно уживање и указали част и поштовање Светом Сави.

Програм је осмишљен под називом ''ПЕСМО МОЈА'' и посвећен је песми кроз нашу историју...

Опширније: Школска слава 2013.

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.