ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

слике са јавног часа

Поводом 4. новембра Светског дана климатских промена у школи „Филип Филиповић“ је одржан јавни час на тему климатских промена.

Ученице Тијана Симовић и Кристина Остојић са менторима Иреном Милекић, наставницом географије и Славицом Миловић, наставницом биологије су приредиле презентацију присутним ученицима петог, шестог и седмог разреда. Презентација је обухватила представљање значаја климатских промена са више аспеката географије али и последице тих промена са биолошког становишта.

            Прво су објасниле шта је то глобално загревање и какав је утицај климатских промена на планету Земљу али и утицај на становништво. Које су последице и шта значи несташица воде али и утицај на биодиверзитет са посебним освртом на оне животињске врсте које су крајње угрожене и чији број јединки алармира да ако се ништа не предузме доћиће до њиховог изумирања.

Како пораст просечне температуре утиче на стварање ветрова због чега тајфуни  и урагани имају катастрофалне последице у подручју где се појаве.

Како климатске промене делују у Србији ако се има у виду да је октобар 2019. у Србији најтоплији месец од како се мери температура.

Које се све фондације баве проблемима климатских промена, глобалним загревањем.

Посебан  је осврт дат на појаву „ефект стаклене баште“ који су узроци и томе који гасови су највећи изазивачи ове појаве.

Предлог и савет како сваки појединац може дати свој допринос  смањењу штетних последица климатских промена.

На крају јавног часа за присутне је организован квиз на тему климатских промена.       

new banner

Copyright © 2024 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.