ОШ "ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ"

Чачак

  1. новембра у ОШ „Филип Филиповић“ Друштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“ одржало је предавање „Сове нашег краја“

Представник друштва Зоран Рајичић је заинтересованим ученицима 5,6  и 7 разреда, у присуству наставнице биологије, пригодном презентацијом указао на корист ових птица.

Какав је значај и улога сова кроз историју од првих  трагова, а то су цртежи на зидовима пећина, преко митске улоге- на Балкану где су сове сматране весницима смрти и несреће,  до  Кине где  су симбол мудрости,  до појаве сова у уметности нашег доба- у музици, филму, дизајну текстила,  моди,  изради сувенира , накита.

Ученици су могли сазнати по чему су ове ноћне птице разликују од  дневних птица , о способности регистровања плена на великим удаљеностима , великој чујности, необичном начину исхране као и остављању потомака.

Ученицима су представљене сове нашег краја , могли су чути и звучне записе оглашавања појединих сова. Указано је на степен угрожености сова пре свега због губитка станишта, масовног коришћења пестицида као и потреба заштите сова као веома значајних фактора  у регулисању бројности глодара , а тиме и значаја сова за пољопривреду али и целокупну друштвену заједницу.

Ово удружење  љубитеља птица  позива заинтересоване ученике да узму учешћа у акцијама заштите сова, њиховог прихрањивања , прстеновања...

  1. и 19. новембра одржаће се едукативне радионице ’’Ноћ сова’’ где учествују и ученици наше школе.

                                    слике

Copyright © 2021 OŠ "Filip Filipović" Čačak Rights Reserved.